tiistai 5. lokakuuta 2010

Symboleita, symboleita!

Olen nyt monena päivänä ja iltana kirjoittanut ylös symbolitietoa kirjasta. Kirjoittanut Varjojen kirjaan. Varjojen kirja on jokaisen henkilökohtainen, pyhä kirja, johon kirjoitetaan asioita esimerkiksi yrttien käyttötavoista tai loitsuista.

Symboleita on ihan järjettömän paljon. Kismittää se, että kristinusko on vääntänyt kaikki pakanalliset symbolit joko pahoiksi ja saatanallisiksi tai uudelleenmuokatuiksi. Esimerkkejä:

Kala
Tästähän tulee ensimmäiseksi mieleen Ichthys, kristinuskon kalasymboli? Tosiasiassa kala koostuu kahdesta kaaresta, jotka symboloivat kahta kuunsirppiä. Kala edusti muinaisina aikoina hedelmällisyyttä.

Cernunnos
Minulle tuli ensimmäiseksi tästä mieleen saatana, kirkon huolestuttava paha. Tosiasiassa symboli kuvaa wiccassa metsän herraa, esimerkiksi juuri Cernunnosta, joka on kelttiläinen, sarvipäinen metsän jumala. Tämä on maskuliininen merkki. Entäs seuraava:

Pentagrammi
Pentagrammi, viisikanta. Sehän on pahuuden symboli vai miten se menikään? Ei, se ei ole pahuuden symboli. Näin päin, sakara ylöspäin, pentagrammi edustaa viittä elementtiä: ilmaa, maata, tulta, vettä ja henkeä. Se on myös naisellisuuden symboli ja itse asiassa tähden muoto viittaa ihmiseen. Pentagrammi on suojeleva symboli. Kaksi sakaraa ylöspäin liitetään taas saatananpalvontaa, vaikka periaatteessa tuo viisikanta liittyy kevyelti metsän herraan, muistaakseni.

Korppi, Corvus corax
Korppi on musta varislintu, joka yleensä liitetään pahuuteen ja kuolemaan. Myös varikset liitetään kuolemaan. Noituudessa korppi symboloi parantamista ja enteitä, ja se liittyy myös muodonmuutokseen. Ja korpithan ovat tunnetusti viisaita lintuja.

Pointteina näissä oikaisuissa minulla on se, ettei kannata tuomita jotain asiaa pelkän ennakkokäsityksen varassa. Pointtinani ei ole ivata kristinuskoa, vaan selittää miten ennakkoluulot voivat värjätä valkoisen mustaksi. :)

Lisäesimerkkejä kummista uskomuksista on mm. se, että noidat kykenevät muuttamaan itsensä sudeksi, lepakoksi, korpiksi, mustaksi kissaksi, rupikonnaksi... Ja että jos noita muuttuu kissaksi tai siiliksi, hän pystyy näin kipittämään lehmien luokse yöllä lipittämään maitoa utareista.

Täytyy sanoa, etten haluaisi itse ainakaan lipittää maitoa suoraan utareesta. Purkki riittää hyvin. :) (tajusitte varmaan pointin? :D)

(kuvat Googlesta)

1 kommentti: