keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Ärsyttävät mainokset

Televisiota ajoittain seuratessani olen havainnut jatkuvan ilmiön: ärsyttävät mainokset. Jaan ne kolmeen ryhmään:

1. "Meiän lapset"
2. Vehkeet
3. Musiikki

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat kaikki mainokset, jossa on pikkulapsia, jotka mielettään tosi söpöiksi ja jotka ovat "meiän lapsia", ihania pikku kullanmuruja, oi sentään. Esimerkkejä:

*Kasvirasvalevitteen mainos, jossa pikkupoika lukee leviterasiasta rasvahappojen hyvistä ominaisuuksista ja alkaa sitten innoissaan ahtaa leipää suuhunsa. Hänen mainosäitinsä hymyilee maireasti ja puistelee päätään aivan kuin sanoisi: "Voi minun pientä poikaani! Voi miten höpsö hän osaakaan olla!"

*Lasten herkkuvälipalan mainos, jossa lastenliikunnanohjaaja hypyttää lapsia ja kertoo pehmoisella äänellään, kuinka lasten luut tarvitsevat hyvää kunnossapitoa. Lopussa on koti, jossa on kolme lasta ja pikkutyttö istuu pöydän päässä. "Meidän neiti tykkää aprikoosista!" Ja tyttö hymyilee oikein hempeästi.

*Pesuainemainos, jossa lapset tekevät kaikkea jännää ja hassunlaista, mistä vaatteet voivat sottaantua. "Päätin tehdä maailman isoimman suklaakakun!" -ääni kuuluu kun noin kuusivuotias seisoo ison taikinakulhon ääressä suu suklaataikinassa. Herranjumala, kuka päästää niin pieniä keittiöön yksin?! Plus poika, joka "yrittää maailman pisintä mutaliukua" nurmikolla, jossa ei ole mutaa nimeksikään. Mitä hel--?

*Pesuainemainos osa 2, jossa isä ja poika pelaavat jalkapalloa ja isä on ottamassa vauhtia, mutta liukastuu mutaisessa kohdassa. Ehkä järki jo sanoisi ennen sen pallon asettelua, että juuri siinä kohdassa ei kannata ottaa vauhtia, ja toiseksi, mies vain lämähtää nurmikkoon yrittäen muka näyttää kompastuvansa. Argh.


Toisessa ryhmässä ovat vehkeet. Tavarat, joita et todellakaan tarvitse, mutta joita kuitenkin tuputetaan sinulle. Tai tavarat, jotka ovat ok, mutta mainos on kauhea. Esimerkkejä:

*"Tämä laite on ihmeellinen! Olen nyt kymmenen kiloa laihempi - ennen en onnistunut laihduttamaan, mutta kun hankin ExtraHyperEximiaLiikuntarangan, kilot karisivat kuin itsekseen! Siinä voi heiluttaa läskiahteriaan kun katsoo televisiota eikä tarvitse seistä! Oih, ihanaa!" Juuri sinun pitää myös hankkia se, jopa 6/10 pitää siitä! Öh, eivätköhän ihmiset huomaa, että ennen -kuva on normaali, mutta jälkeen -kuvaa on muokattu, henkilöllä on paremmat vaatteet, hän hymyilee ja hänen kasvonsa on ehostettu. Jne.

*"Äiti, alkaako se kohta?" kysyy pikkukuppi. Ensimmäiseksi tulee mieleen Disneyn Kaunotar ja hirviö. Toiseksi tulee mieleen, että kuka idiootti laittaa monitoimikoneen astian pikkukupin päälle kun kupin voisi siirtää vinoon johonkin toiseen kohtaan? Kolmanneksi, miksi pikkukuppi on niin ihmeellisen törkyisessä kunnossa ulkoapäin? Ja neljänneksi, loppukuvassa äitikuppi on kadonnut. Ai niin, sekin vielä: miksi miesäänellä puhuva kannu laitetaan lapsenäänellä puhuvan kupin päälle? Ehkä HIEMAN härskiä.

*Toinen astianpesumainos, jossa superlikainen lasivuoka laitetaan tiskikoneen vasempaan reunaan. (Miksei sitä ole liotettu, onko se muka vaikeaa?!) Kun se tulee ulos, se otetaan oikeasta reunasta. Tosin jossain vaiheessa mainosta on muokattu uudestaan, jolloin virhettä ei näy.

*Kivennäisvesimainos, jossa on makukeskus, jossa testataan juomia. Ensin mainostetaan, että uudessa kivennäisvedessä on vähemmän kuplia kuin ennen, sitten lopussa että "makua on joka kuplassa". Eikös tässä olla puhuttu itsensä pussiin? Jos kuplia on vähemmän, ja kuplissa on makua, silloin makuakin on vähemmän? FAIL. Lähetin tuosta joskus asiakaspalautettakin. >:-)


Kolmas ryhmä pitää sisällään musiikin, joka joko aiheuttaa päänsärkyä tai on muuten vain kökköä. Esimerkkejä:

*Sähköhammasharjamainos, jossa on monotoninen "musiikki". Se jotenkin osuu hermoon, on pakko vaihtaa kanavaa heti kun mainos singahtaa ruudulle. Saan tuollaisesta päänsärkyä. Olisivat edes vaikka jättäneet musiikin pois (vaikka onhan se iso osa mainontaa).


Totuushan on, että typerimmätkin mainokset jäävät ihmisten mieliin ja se on tarkoituskin, mutta en vain voi sietää niitä idiooteimpia mainoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti