tiistai 21. syyskuuta 2010

Valkosipuli-juustociabatta

Tein perjantai-lauantai- välisenä aikana Seamrogin tupareihin ciabattaa. Tuo vihreä pussukka sisältää suolaa. Tässäpä ohje, oli vähän pohtimista grammojen suhteen, kun meillä kotona ei ole vaakaa, vain desilitra.

Valkosipuli-juustociabatta tekoaika päivä

3,75dl vettä
1/5 tuorehiivasta
1,5tl suolaa
1rkl öljyä
n. 7-8dl vehnäjauhoja
pari valkosipulinkynttä
n. 100-150g juustoa

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suolaa, mutta varo ettei suola joudu suoraan kosketukseen hiivan kanssa, sillä se verottaa hiivan nostatuskykyä.

2. Sekoita hiljalleen vehnäjauhoja (noin puolet) sekaan, vaivaa taikinaa muutamia minuutteja.

3. Sekoita loput vehnäjauhot taikinaan ja vaivaa voimakas sitko. Hyvän sitkon testaaminen tapahtuu ottamalla taikinasta pala ja venyttämällä sitä hiljalleen sormien välissä. Jos taikina venyy purukumimaisesti eikä rakoile helposti, sitko on hyvä. (kuvittele että olet puhaltanut purkkapallon; jos taikina venyy lähes yhtä ohueksi rikkoutumatta, hyvä!)

4. Rasvaa suurehko kulho öljyllä ja laita taikina kulhoon. Peitä kelmulla tai muovipussilla ja laita kylmään esim. parvekkeelle. (jos laitat parvekkeelle, peitä kulho vadilla etteivät eläimet pääse käsiksi taikinaan) Taikinan on annettava muhia 12-24h.

5. Seuraavana päivänä jauhota puhdas pöytä ja kippaa taikina pöydälle. Kauli kevyesti noin 2-3cm paksuiseksi levyksi. Uuni kannattaa laittaa 225 asteeseen.

6. Leikkaa levystä paloja ja laita pellille. Purista valkosipuli ja sivele leivän pintaan (lisäys öljyä valkosipulimurskaan voi auttaa levittämistä. Itse laitoin valkosipulin vasta juuston päälle ja se paloi.).

7. Raasta juusto/avaa juustoraastepussi ;) ja ripottele leivän päälle. Anna kohota liinan/talouspaperin alla 45min.

8. Paista leipiä uunin keskitasolla 15-20min. Rapean kuoren aikaansaamiseksi laita leipien seuraksi uuninkestävä kuppi, jossa on vettä. Vesihöyry innostaa leivän rapeutumaan.

HUOM! Voit tehdä minkä kokoisia leipiä tahansa, esimerkiksi 3x3cm coctail-kutsuja varten. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti