maanantai 20. syyskuuta 2010

Syyspäiväntasaus

Huomenna on Mabon eli syyspäiväntasaus. Wiccalaisittain silloin juhlitaan ensimmäistä elonkorjuuta (muinaisjuhla kekri voidaan sijoittaa Mabonin ja Samhainin (31.10) väliin) ja elämän tasaamista: historiassa vangit vapautettiin.

Jostain syystä unohdan yleensä tämän juhlan. Ennen kuin huomaankaan, juhla on livahtanut ohitse. Mutta nyt laitoin sen jo hyvissä ajoin kalenteriin ja huomenna tapaankin ystävääni, jolla on sama uskonnollinen kanta kuin itselläni; eklektinen noituus. Tai enemmänkin sanoisin itseni harjoittavan eklektistä luonnonnoituutta. Mistä on siis kyse?

Wikipedia sanoo eklektisyydestä näin: "Eklektisyys (kreikan kielen eklektikos, "parhaan valitseminen") kuvaa suuntausta tai teoriaa, joka yhdistelee vaikutteita eri suuntauksista tai teorioista." Eklektinen luonnonnoituus on minulle kuin wiccaa, mutta en oikeastaan voi sanoa itseäni wiccaksi. Olen yhdistellyt aiemminkin eri teorioita ja mielenkiinnonkohteita, vaikka wiccan pääkohdat ovatkin arvomaailmaani. Lainaus Wikipediasta:

"Traditionaalinen wicca korostaa vuorovaikutusta sekä maskuliinisten että feminiinisten jumaluuksien kanssa. Sen sijaan eklektinen wicca korostaa usein feminiinistä jumalatarta. Toinen oppi on jumaluuden läsnäolo kaikessa elävässä. Jumala saatetaan yhdistää metsään, villieläimiin ja aurinkoon: nimityksiä ovat esimerkiksi Metsän Herra, Sarvipää ja aurinkopoika. Jumalatar yhdistetään maahan ja hedelmällisyyteen (Äiti maa) tai kuuhun ja veteen: sisäiseen näkemykseen ja henkiseen luovuuteen. Jumaluuksista voidaan myös käyttää eri alueiden mytologioiden mukaisia nimiä.

Wiccoille kuu ja sen vaiheet ovat jumalattaren ja hänen vaihtelevan ilmenemisensä tunnuksia. Maa on vertauskuva pysyvälle jumalattarelle, kaikkeuden ja elämän perustalle. Uusi ja kasvava kuu on neidon vertauskuva, täysikuu äidin sekä pienenevä ja pimeä kuu vanhan naisen. Kuun vaiheet voidaan myös jakaa viiteen, jolloin uusi kuu symboloi neitsyttä, kasvava kuu rakastajatarta, täysikuu äitiä, pienenevä kuu isoäitiä ja pimeä kuu akkaa tai isoäidin äitiä.

Uuspakanuudessa katsotaan, että pyhän ja maallisen, henkisen ja aineellisen välillä ei ole eroa. Maailma on kokonaisuudessaan pyhä. Elämän pyhyys ja jumalien läsnäolo ilmenee juuri luonnossa. - - -

Wiccan keskeinen moraalinen ohjenuora on niin sanottu Wiccan Rede. Sen tunnetuin yksittäinen lause on ”tee mitä haluat, kunhan et vahingoita”. Toinen redessä esiintyvä ajatus on, että jokaisen teon uskotaan palaavan tekijälleen kolminkertaisena." (ts. kolminkertaisen paluun laki: teit hyvää tai pahaa, se tulee kolminkertaisena takaisin.)


Ja lisättäköön, minulle luonnonnoituus on pääasiassa luonnon  kunnioittamista ja yrttien tutkimista sekä tiedon keräämistä. Tai no tavallaan en osaa aivan suoraan sanoa, mitä elämäntapani on minulle. Elämäntapa. Joskus on hyvä pysähtyä ja katsoa sitä pientä vesilätäkköä jalkasi alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti